Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bliny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bliny - składniki:
Bliny - sposób przygotowania: W szklance podgrzanego mleka rozpuść drożdże, połącz z połową mąki. Postaw w cieple, a gdy rozczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, resztę podgrzanego mleka roztrzepanego z żółtkami, stopionym masłem, solą i cukrem. Dobrze wymieszaj i znów odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Przed smażeniem dodaj do ciasta pianę z białek, ostrożnie wymieszaj i od razu smaż cienkie bliny na rozgrzanym oleju. Podawaj ze śmietaną lub kawiorem. Należy demokratycznie wybrać jedną osobę, która będzie smażyła bliny i podawała je oczekującym gościom. Sama zje na końcu. Cóż, takie jest życie.

Informacje o Bliny

  • Kurpiowskie menu dnia z klasyczną zapiekanką

    Kurpiowskie menu dnia z klasyczną zapiekanką

    natłuszczonej formy. Piecz około godziny w temperaturze 160 st. C. Oprócz cukru pudru, doskonałym dodatkiem do takich blinów będzie kwaśny dżem lub mus z owoców, na przykład wiśni, porzeczek czy jabłek. Bliny kurpiowskie 50 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3 jajka 3 łyżki cukru kryształu 2.5

  • Zjedz to w Ostatki

    Zjedz to w Ostatki

    przygotować ją odpowiednio wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć. Zobacz przepis na sałatkę wileńską do śledzi. Prawosławne ostatki noszą nazwę Maslenicy. Daniem, którego nie może zabraknąć podczas Maslenicy, są bliny, czyli malutkie, drożdżowe placuszki. My proponujemy Wam bliny z kwaśną śmietaną i

  • Clafoutis, czyli owoce w cieście

    Clafoutis, czyli owoce w cieście

    blachę i ustawione pod pieczenią w piekarniku będzie genialnie zbierać soki i tłuszcz spadające z mięsa. Uczynili yorkshire pudding nieodłącznym dodatkiem do pieczeni. Rosyjskie bliny to częściej naleśniki faszerowane mięsem lub serem niż drożdżowe gryczane placuszki podawane z kawiorem. Słowo 'bliny

  • Przyjęcie z kuchnią litewską w roli głównej. Co podać gościom?

    Przyjęcie z kuchnią litewską w roli głównej. Co podać gościom?

    : Łukasz Żuchowski Ziemniaczane bliny nadziewane farszem mięsnym lub grzybami, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni litewskiej. Niekiedy na Litwie podaje się również bliny bez farszu, na przykład z dodatkiem śledzi. Bliny ziemniaczane 10 dużych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej (lub pszennej

  • Co pić w Sylwestra zamiast szampana? Tańsze, a dobre alternatywy [BĄBELKI OD 20 ZŁOTYCH]

    Co pić w Sylwestra zamiast szampana? Tańsze, a dobre alternatywy [BĄBELKI OD 20 ZŁOTYCH]

    dojrzewają w butelkach minimum 15 miesięcy. Oto tańsze, a dobre alternatywy musującego trunku. Z szampanem idealnie komponują się bliny. Przepis wideo znajdziesz poniżej: Prosecco to wino, którego nie trzeba przedstawiać. W ciągu ostatnich kilku lat podbiło serca Polaków i obecnie w wielu miejscach

  • Menu dnia z domowymi krówkami

    Menu dnia z domowymi krówkami

    dokładnie miksujemy. Smażymy na małych patelenkach trochę dłużej niż placki z mąki pszennej. Podajemy z plasterkiem wędzonego łososia, pastą kawiorową lub szynką parmeńską. Placki gryczane to inaczej bliny. Można je podawać z różnymi dodatkami, najczęściej wytrawnymi, ale również przygotowywać na słodko, z

  • Pyszne gotowanie z dziećmi

    Pyszne gotowanie z dziećmi

    dotyczących smacznego i sprawnego gotowania. W swojej popisowej przystawce "bliny z krewetkami curry i bananem" podpowiada jak złagodzić aromat curry, czy jakiego produktu użyć zamiast wina do dania z małż z pesto. Książka Josepha Seeletso "Mali szefowie kuchni"

  • Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

    Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

    Alternatywa dla meksykańskiego guacamole - delikatny mus z awokado z cebulką,  pomidorkami cherry i aromatyczną bazylią. Podawaj go z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi, jako dodatek do grzanek lub blinów. Mus z awokado i bazylii Składniki: 1 awokado sok z 1/2 cytryny