Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - składniki:
  • Pieczeń:
  • duży kawałek (2 kg) surowego boczku z kośćmi i skórą
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 4 duże ziemniaki
  • Sos:
  • garść liści natki
  • garść liści bazylii
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa (tosty; biały chleb pszenny; bagietka)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 80 ml oliwy
  • szczypta soli
Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - sposób przygotowania: Dzień wcześniej nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny (150 st. C). Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 st. C, pieczemy 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym. Na podstawie przepisu Johna Torode'a z książki Eat London, Conran Octopus, Londyn 2008