Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wolno pieczony boczek z zielonym sosem
Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - składniki:
Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - sposób przygotowania:
Dzień wcześniej nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny (150 st. C). Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 st. C, pieczemy 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym.
Na podstawie przepisu Johna Torode'a z książki Eat London, Conran Octopus, Londyn 2008
- Pieczeń:
- duży kawałek (2 kg) surowego boczku z kośćmi i skórą
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 4 duże ziemniaki
- Sos:
- garść liści natki
- garść liści bazylii
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa (tosty; biały chleb pszenny; bagietka)
- 1 łyżka białego octu winnego
- 80 ml oliwy
- szczypta soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki