Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio pomarańczowe - składniki:
Carpaccio pomarańczowe - sposób przygotowania: Umyj i cieniuteńko obierz pomarańcze. Staraj się, aby spiralki skórki pomarańczowej były jak najdłuższe. W rondelku zagotuj szklankę wody, wrzuć skórki, gotuj 3 minuty. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i osącz na papierowym ręczniku. Zagotuj szklankę wody z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Dodaj cynamon, goździki i anyż, gotuj jeszcze około 10 minut, aby 1/3 syropu odparowała. Wrzuć skórki pomarańczowe i odstaw z ognia. Z pomarańczy usuń białą skórkę. Obrane owoce pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Polej przygotowanym syropem, dekoracyjnie rozkładając spiralki skórki pomarańczowej. Posyp rodzynkami lub pestkami granatu, przykryj i wstaw na 1-2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj bardzo zimne.