Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik pomarańczowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik pomarańczowy - składniki:
  • 1 litr zimnego bulionu drobiowego
  • 2 torebki (po 10 g) żelatyny
  • piana z 2 białek
  • 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 dokładnie umyta i sparzona pomarańcza
Chłodnik pomarańczowy - sposób przygotowania: Żelatynę wsyp do garnka, zalej zimnym bulionem drobiowym, poczekaj, aż napęcznieje (około 5 minut). Potem dodaj do zupy pianę z białek, zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką. Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut, przecedź przez sitko wyłożone gazą. Do sklarowanego bulionu dodaj sok pomarańczowy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na 4-6 godzin do lodówki, aby zupa lekko zgęstniała. Zimną wlej do głębokich talerzy, każdą porcję udekoruj cienkimi plasterkami pomarańczy.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem