Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek figowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mazurek figowy - składniki:
Mazurek figowy - sposób przygotowania: Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15minut w 180 st. C. Mleko gotujemy z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowujemy, a po przestudzeniu rozsmarowujemy naupieczonym spodzie. Dekorujemy bakaliami.

Informacje o Mazurek figowy

  • Figa

    Figa

    Mazurek figowy Lody ze świeżych fig

  • Mazurki jak z obrazka

    Mazurki jak z obrazka

    mazurka użyliśmy suszonych fig (najlepiej wybierz te mięsiste, jasne) oraz orzechów włoskich Zobacz przepis na mazurka figowego oraz mazurka z konfitura figową Prawdziwie wiosenny mazurek na kruchym spodzie ze słodko-kwaskową masą z pomarańczy i cytryn. Mazurek pomarańczowy Kruche ciasto: 60 dag