Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantny koreański kociołek z różnymi rodzajami mięsa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikantny koreański kociołek z różnymi rodzajami mięsa - składniki:
Pikantny koreański kociołek z różnymi rodzajami mięsa - sposób przygotowania: Gotujemy makaron i kluski ryżowe, aż będą prawie miękkie. Pora, cebulę i kimchi kroimy na cienkie paski. Szynkę i boczek kroimy na paski szerokości 4 cm, a kiełbaski i wołowinę w drobną kostkę. W miseczce mieszamy czosnek, imbir, chilli, sos sojowy oraz pieprz. Na brzegach woka układamy obok siebie boczek (możemy go wcześniej podsmażyć z dodatkiem czosnku i pieprzu), kiełbaski, szynkę i pokrojone tofu, a pośrodku warzywa: cebulę, pora i kimchi. Na wierzch kładziemy wołowinę. W misce mieszamy wodę z winem ryżowym oraz łyżką sosu sojowego; tak przygotowanym bulionem zalewamy patelnię. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, dolewamy jeszcze trochę. Gotujemy, a gdy zupa zacznie wrzeć, dodajemy do niej mieszaninę czosnku, imbiru, chilli, sosu sojowego i pieprzu. Do gotującej się zupy wrzucamy makaron (i kluski) oraz, ewentualnie, liście chryzantemy (nadadzą zupie pięknego zapachu, ale nie są konieczne) - i gotowe!