Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną
Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną - składniki:
Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną - sposób przygotowania:
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki i anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny* i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki. Uwaga* kiszoną cytrynę trzeba opłukać i usunąć miąższ - jemy tylko skórkę pokrojoną w paski. Dodajemy ją do sałatek, tadżinów i dipów. aby ukisić cytryny, Sparzamy 5 owoców, każdy nacinamy na cztery części, by cząstki trzymały się razem. Dosłoika wsypujemy łyżkę soli, upychamy cytryny, przesypując je solą, kawałkami kory cynamonowej, ziarnami kolendry i pieprzu. zoStawiamy na miesiąc, codziennie potrząsamy słojem.
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 125 ml oliwy extra vergine
- 60 ml soku z cytryny
- 100 g kaparów
- 3 szalotki
- 6 filecików anchois
- 1/2 kiszonej cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki