Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paprykarz z kurczaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Paprykarz z kurczaka - składniki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej!)
  • piersi kurczaka na 4 osoby
  • 1/2 szklanki bulionu z kury
  • trochę białego wytrawnego wina
  • 1/4-1/3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • dobry olej
Paprykarz z kurczaka - sposób przygotowania: Posiekaj cebulę i zeszklij na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj paprykę, duś 2-3 minuty. Piersi rozetnij na filety, włóż do torebki plastikowej i lekko rozbij tłuczkiem. Zwiększ płomień, podsmaż filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smaż je partiami i odkładaj na talerz. Na patelnię wlej kieliszek wina (doda smaku) i rosół. Gotuj 2-3 minuty, zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolej śmietankę, gotuj 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Włóż filety i podgrzej. Podawaj z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka