Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baba Ganush

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Baba Ganush - składniki:
  • 2 nieduże upieczone bakłażany bez skórki i nasion
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki jasnej pasty tahini
  • sól
Baba Ganush - sposób przygotowania: Bakłażany polej sokiem z cytryny. Mocno odciśnij i drobniutko posiekaj. Ucieraj, dodając stopniowo oliwęi pastę tahini (jest zrobiona z nasion sezamu. Można ją dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością). Przypraw do smaku czosnkiem i solą, ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny.

Informacje o Baba Ganush

  • Menu dnia z Bliskiego Wschodu

    Menu dnia z Bliskiego Wschodu

    Pita to pszenne pieczywo, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Chlebki pita mają postać okrągłych płaskich placków, które po przecięciu tworzą kieszonkę. Podgrzane chlebki pita podawaj z przystawkami takimi jak hummus lub baba ganush albo pastami, np.  pastą jogurtową z bakłażanów

  • Tahini

    . Wierzch polewam strużką napaprykowanej oliwy ze szczyptą kuminu. Pita posmarowana hummusem i posypana rukolą to mój fast food, jak wpadam do Meltemi. Kolejny pochodzący z tego samego regionu krem-dip, który dosmacza się tahini, to baba ganush, zwany również moutabal. Bakłażany