Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka migdałowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka migdałowa - składniki:
Babka migdałowa - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, utrwalamy resztą przesianego cukru. Do piany dodajemy - na przemian, małymi porcjami - mieszaninę mąki z cukrem oraz olej. Migdały mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z masą, na koniec dodajemy aromat. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą. Pieczemy 30-35 minut w 180 st. C. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.