Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka migdałowa
Babka migdałowa - składniki:
Babka migdałowa - sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę z połową cukru, proszkiem i sodą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, utrwalamy resztą przesianego cukru. Do piany dodajemy - na przemian, małymi porcjami - mieszaninę mąki z cukrem oraz olej. Migdały mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z masą, na koniec dodajemy aromat. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą. Pieczemy 30-35 minut w 180 st. C. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem, polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
- 1/2 kg mąki pszennej szymanowskiej
- 1.5 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki do oprószenia babki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 białek
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 100 g migdałów w słupkach
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- masło
- tarta bułka lub kasza manna do obsypania formy
- kilka łyżek płynnego miodu
- płatki migdałowe do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki