Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bruschetta z cytrynową skorzonerą i pietruszką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bruschetta z cytrynową skorzonerą i pietruszką - składniki:
  • 200 g skorzonery
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ciabatta
  • sól i czarny pieprz
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
Bruschetta z cytrynową skorzonerą i pietruszką - sposób przygotowania: Skorzonery obieramy i kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu, aż zaczną robić się lekko przezroczyste, czyli przez jakieś 10 minut. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny razem z połową natki pietruszki i smażymy kolejne dwie minuty. Zdejmujemy z ognia. Ciabattę kroimy na kromki i opiekamy w piekarniku. Usmażone skorzonery razem z czosnkiem kładziemy na grzankach, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy resztą natki.