Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym - składniki:
  • 50 dag polędwiczek z dzika
  • po łyżeczce soli i grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 4-5 posiekanych szalotek
  • 1/2 szklanki madery
  • 2/3 szklanki sosu pieczeniowego
  • 2 łyżeczki osączonego z zalewy zielonego pieprzu (grubo pokrojonego)
  • 2 łyżeczki masła
  • natka do dekoracji
Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 210 st. C, ustaw ruszt na środkowej pozycji. Mięso umyj i osusz, natrzyj pieprzem i połową soli. W brytfannie na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano. Włóż brytfannę z mięsem do piekarnika, piecz przez 4-5 minut. Wyjmij mięso z brytfanny, ułóż je na półmisku i przykryj folią aluminiową. Pozostaw na jakieś 5 minut. W tym czasie wsyp do brytfanny posiekane szalotki, smaż 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Wlej maderę, gotuj minutę, mieszając, aby odkleić smak od dna i ścianek naczynia. Wlej maderę i sos pieczeniowy, gotuj minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj zielony pieprz, masło i resztę soli, wlej wszystkie soki, które wypłynęły z leżącego na półmisku mięsa, wymieszaj, zdejmij z ognia. Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Dobrym dodatkiem są krokiety ziemniaczane, marynowane gruszki lub śliwki, żurawiny, borówki. Przepis z restauracji Baszta w Warszawie.