Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem
Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem - składniki:
Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem - sposób przygotowania:
Kilka dni wcześniej przygotowujemy żur: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy otręby*, pokruszony chleb, sól, pokrojony w słupki czosnek. Żur przelewamy do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywany i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na co najmniej 2-3 dni. Robimy zupę: boczek kroimy w kostkę, obsmażamy i przekładamy do garnka wraz z tłuszczem z patelni (ale odlewając ewentualny nadmiar). Dodajemy ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę, obrane marchewki, pietruszkę i seler, listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmujemy warzywa (mogą się przydać do tradycyjnej sałatki warzywnej) i kiełbasę - kroimy ją w kostkę lub talarki. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do zupy. Wlewamy litr żuru, doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia, pozostawiając w ciepłym miejscu, zabielamy śmietaną. Jabłko (ze skórką) kroimy na cząstki, usuwając gniazdo nasienne. Kładziemy na blasze wyściełanej folią aluminiową i posmarowanej masłem, pieczemy 20 minut w 200 st. C. ** Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami świeżego majeranku. Do miseczek wkładamy po 2-3 cząstki jabłka i po kilka talarków kiełbasy, wlewamy gorący żurek. Podajemy z ulubionym chlebem. Uwagi* Otręby owsiane dodatkowo zagęszczą żytni zakwas. * * Zamiast upiec, jabłka możemy też usmażyć na maśle.
- Żur (zakwas):
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 3 szklanki przegotowanej letniej wody
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 kromka podsuszonego chleba razowego na zakwasie
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 ząbki czosnku
- Oraz:
- 200 g wędzonego boczku
- 1/2 kg surowej białej kiełbasy np. pomorskiej (produkt tradycyjny z rejestru ministerstwa rolnictwa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 6-8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duże twarde kwaśne jabłko
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka gałązek świeżego majeranku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz
Informacje o Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem
-
Chleb razowy: sprawdzone przepisy
słód niediastatyczny, ze zdeaktywowanymi enzymami. Ewentualnie można go pominąć w przepisie. Autor przepisu: Olga Badowska Zobacz także: Kiełkująca sałatka z chlebem razowym Żur z jajkami przepiórczymi Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki