Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku - składniki:
  • 100 g filetów ze szczupaka
  • 200 ml śmietanki 35%
  • 15 g białka (mniej więcej połowa białka ze średniej wielkości jajka)
  • sól
  • Sos z lubczyku:
  • 100 ml śmietanki 35%
  • 30 g lubczyku
  • 10 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku - sposób przygotowania: Filety siekamy, miksujemy w blenderze ze śmietanką, białkiem i szczyptą soli, tak by otrzymać gładką masę. Wlewamy ją do płaskiej formy do wysokości około centymetra, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 5-10 minut w 180 st. C (na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą; dzięki wytwarzającej się parze konsystencja będzie delikatniejsza). Studzimy, z masy wycinamy okrągłą foremką 6 kółek. Robimy sos-piankę: zagotowujemy śmietankę, dodajemy lubczyk, sok z cytryny i sól. Miksujemy, przecieramy przez sitko. Pozostawiamy w cieple. Kółka z masy rybnej przysmażamy na rumiano na suchej patelni, kładziemy na talerzu. Sos miksujemy jeszcze chwilę, aby się spienił, polewamy porcje rybnej masy. Do takiego dania pasują młode warzywa ugotowane na parze.