Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym - składniki:
  • Dip:
  • 1 szklanka dobrej kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu
  • Oraz:
  • olej do głębokiego smażenia
  • 6 białek
  • 1.5 szklanki tartej bułki
  • 4 duże marchewki obrane i pokrojone wsłupki o grubości centymetra i długości 7-8 cm
  • sól
  • pieprz
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym - sposób przygotowania: Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy napół godziny do lodówki. Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Odrazu solimy i pieprzymy. Gorące marchewki podajemy z dipem.