Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Listki wonton z małżami św. Jakuba

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Listki wonton z małżami św. Jakuba - składniki:
  • 12 arkuszy ciasta wonton
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 12 mrożonych małży św. Jakuba bez muszli
  • 5 łyżek oliwy
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Listki wonton z małżami św. Jakuba - sposób przygotowania: Ciasto wonton najpierw rozmrażamy, następnie delikatnie rozkładamy na arkuszu pergaminu, zachowując sporą odległość między poszczególnymi płatkami. Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku przykrywamy je drugim arkuszem pergaminu i delikatnie dociskamy, aby podczas pieczenia zachowało kształt równych prostokątów. Ciasto wonton pieczemy w temp. 180 st. C przez 8-10 min. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Czosnek i chilli drobno siekamy. Małże rozmrażamy i podsmażamy na oliwie z czosnkiem oraz chilli, podlewamy winem i dusimy przez minutę. Dodajemy pomidory, posiekaną kolendrę i masło, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy płatki ciasta wonton, a na nich piramidę z jarzyn i mięczaków. Wierzch możemy ozdobić listkami kolendry.