Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb drożdżowy z pesto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb drożdżowy z pesto - składniki:
  • 375 ml ciepłej wody
  • 0.5 łyżki suszonych drożdży lub 12 g świeżych
  • 0.5 łyżki cukru
  • 375-425 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g miękkiego masła
  • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki domowego pesto bazyliowego
  • masło do form
Chleb drożdżowy z pesto - sposób przygotowania: Mieszamy 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałą wodę i połowę mąki, mieszamy. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy lub mieszamy ręką, aby składniki się połączyły. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 22 cm. Zbijamy ciasto i rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt (długi na 60 cm). Smarujemy go pesto, zostawiając 1,5 cm czystego brzegu wzdłuż dłuższej strony. Łapiemy za drugi dłuższy brzeg (od strony z pesto) i ciasno zwijamy w rulon, który przecinamy wzdłuż na pół. Pasy układamy na krzyż jeden na drugim i delikatnie skręcamy (jak sznurek), pilnując, by rozcięcie zawsze było na wierzchu. Następnie zwijamy sznurek w ślimak i przenosimy do tortownicy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie. Pieczemy 5-10 minut, zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy 20-30 minut.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty