Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karp w sosie piwno-piernikowym
Karp w sosie piwno-piernikowym - składniki:
Karp w sosie piwno-piernikowym - sposób przygotowania:
Piwo wlewamy do rondla, dodajemy cebulę, selera, listek laurowy, tymianek i sól. Zagotowujemy, wkładamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową, a do wywaru dodajemy pierniki. Gotujemy, aż się zupełnie rozpadną, przecieramy przez sitko. Sos zagotowujemy, dodajemy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając - dzięki temu zgęstnieje, zrobi się gładki i lśniący. Sosem polewamy kawałki ryby i podajemy - można np. z purée ziemniaczanym.
- 700 ml piwa (najlepiej ciemnego)
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana gałązka selera naciowego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg filetów z karpia pokrojonych na kawałki (takie na jeden kęs)
- 1/2 szklanki pokruszonych pierników (mogą być np. katarzynki bez polewy)
- 120 g masła
Informacje o Karp w sosie piwno-piernikowym
-
Odświętne menu z aromatyczną rybą
cytryny, a następnie wstawić do lodówki. Karp w sosie piwno-piernikowym 700 ml piwa (najlepiej ciemnego) posiekana cebula posiekana gałązka selera naciowego listek laurowy łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka soli 1 kg filetów z karpia pokrojonych na kawałki (takie na jeden kęs) 1/2 szklanki
-
Z Polski ryby i dziczyzna, z Europy pyszne sery i wędliny - to warto kupić w dyskontach w tym tygodniu [CZĘŚĆ 11]
. Małgorzata Dzięgielewska Przygotowując karpia, nie musisz się ograniczać tylko do jego smażenia lub zalewania galaretą. Na nadchodzące święta polecamy wam zwłaszcza przepis na karpia w sosie piwno-piernikowym. Nie przemawia do was ten przepis? W takim razie wybierzcie karpia z orzechami (w aromatycznym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki