Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp w sosie piwno-piernikowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp w sosie piwno-piernikowym - składniki:
  • 700 ml piwa (najlepiej ciemnego)
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana gałązka selera naciowego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg filetów z karpia pokrojonych na kawałki (takie na jeden kęs)
  • 1/2 szklanki pokruszonych pierników (mogą być np. katarzynki bez polewy)
  • 120 g masła
Karp w sosie piwno-piernikowym - sposób przygotowania: Piwo wlewamy do rondla, dodajemy cebulę, selera, listek laurowy, tymianek i sól. Zagotowujemy, wkładamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy karpia łyżką cedzakową, a do wywaru dodajemy pierniki. Gotujemy, aż się zupełnie rozpadną, przecieramy przez sitko. Sos zagotowujemy, dodajemy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając - dzięki temu zgęstnieje, zrobi się gładki i lśniący. Sosem polewamy kawałki ryby i podajemy - można np. z purée ziemniaczanym.

Informacje o Karp w sosie piwno-piernikowym