Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fafernuchy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fafernuchy - składniki:
Fafernuchy - sposób przygotowania: Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200 st. C. Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.

Informacje o Fafernuchy

  • Myśl globalnie, jedz lokalnie

    Myśl globalnie, jedz lokalnie

    galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce. Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami. Fafernuchy z marchewką Składniki: ·     

  • Cud i miód - nie tylko słodkie przepisy

    Cud i miód - nie tylko słodkie przepisy

    działaniach, które poprawiają los zapylaczy w Polsce. Wspólnie będziemy je liczyć i sprawdzimy jak się mają. W prosty sposób możesz pomóc naszym zapylaczom dzięki akcji ADOPTUJ PSZCZOŁĘ , którą wspiera Gazeta.pl! Fafernuchy to specjalność kuchni kurpiowskiej. Tradycyjnie były przygotowywane w okresie