Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosyjska zupa rybna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosyjska zupa rybna - składniki:
Rosyjska zupa rybna - sposób przygotowania: Przygotuj wywar rybny: weź kilogram resztek rybnych z chudych ryb (odrzuć skrzela, bo wywar zgorzknieje). Obierz i grubo pokrój jedną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pokrój na kawałki pora, 1-2 marchewki, bulwę kopru włoskiego i 2 łodygi selera naciowego. Wszystkie składniki włóż do garnka, wlej 5 szklanek wody i 2 szklanki białego, wytrawnego wina, dodaj 2 liście laurowe i łyżeczkę ziaren białego pieprzu. Zagotuj, odkryj, gotuj 20-30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas usuwając pianę. Przecedź i gotuj tak długo, aż pozostanie 1,5 litra wywaru. Posól do smaku. Przygotuj zupę: pokrój cebule, zeszklij je na maśle razem z kaparami. Dodaj przecier i krótko zasmaż. Obierz ogórka, przekrój wzdłuż, usuń pestki. Połówki ogórka pokrój w półplasterki. Posiekaj oliwki. Do wywaru rybnego włóż cebulę z kaparami, kiszonego ogórka i oczyszczone, umyte, pokrojone na kawałki ryby. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu, dodaj przyprawy i część oliwek, gotuj jeszcze 5 minut. Na talerzach ułóż porcje ryb, posyp oliwkami, na nich ułóż po plasterku cytryny, posyp posiekaną natką.

Informacje o Rosyjska zupa rybna

  • Śledzie (nie) po obiedzie

    Śledzie (nie) po obiedzie

    . Artur Moroz autor przepisów, szef i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie, w której serwuje m.in. rosyjską zupę rybną soljankę, ryby sezonowe; od witlinka i troci przez turbota po gładzicę i, przede wszystkim, śledzie na różne sposoby. Chce namówić lokalne władze do

  • Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    może cię zainteresować: Pierś z kurczaka a la strogonow Wołowina w czerwonym winie i pomidorach Rosyjska zupa rybna