Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Indyk w cieście

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Indyk w cieście - składniki:
  • Ras el hanout:
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu; imbiru i soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu; mielonej kolendry;pieprzu kajeńskiego
  • i mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • Cukier migdałowy:
  • 2 łyżki sparzonych i obranych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Nadzienie:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka listków świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki listków świeżej mięty
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
  • 50 dag mielonego mięsa indyczego
  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka ras el hanout
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru
  • 3/4 szklanki rodzynek (najlepiej sułtanek)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 płaty ciasta filo (45 x 30 cm)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • Dekoracja:
  • po 1 łyżeczce grubego cukru i mielonego cynamonu
Indyk w cieście - sposób przygotowania: Wymieszaj przygotowane składniki przyprawy ras el hanout. Mieszankę tę możesz przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku około miesiąca (w lodówce). Zrób cukier migdałowy: zmiksuj w blenderze migdały z cukrem i cynamonem. Zrób nadzienie: czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj kolendrę i miętę. Posiekaj cebulę i odmierz 1,5 szklanki. W dużym rondlu zagotuj bulion i zdejmij rondel z ognia. Wsyp szafran, odstaw na 10 minut. Włóż mięso i gotuj 2 minuty, ciągle mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Osącz na sitku, mięso przełóż do dużej miski, a bulion wlej z powrotem do rondla i gotuj, aż objętość zmniejszy się do 3/4 szklanki. Trwa to około 10 minut. Odlej do mniejszej miseczki 1/4 szklanki bulionu, a do pozostałego w rondlu wlej białka i energicznie wymieszaj. Gotuj, mieszając 2 minuty, aż białka się zetną. Dodaj do mięsa. Rozgrzej oliwę w teflonowej patelni, zeszklij cebulę. Dodaj ras el hanout, mąkę, imbir i czosnek, gotuj, co jakiś czas mieszając, około minuty. Wlej resztę bulionu, gotuj, mieszając około minuty. Tę mieszaninę dodaj do mięsa razem z rodzynkami, sokiem cytrynowym, kolendrą i miętą. Mieszaj, aż wszystko się połączy, a potem ostudź. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ułóż płaty filo jeden obok drugiego, każdy przykryj przezroczystą folią i ciepłą wilgotną ściereczką. Teraz musisz pracować szybko, aby filo nie wyschło. Włóż do okrągłej formy jeden płat ciasta, posyp cukrem migdałowym (2 łyżeczki) i tartą bułką (1 łyżka). Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę. Na tej warstwie ułóż 2 kolejne płaty filo, powtarzając opisane czynności. Każdy płat połóż w nieco innej pozycji, tak aby rogi ciasta nie zachodziły na siebie. Teraz nałóż nadzienie z mięsa indyczego i oprósz je 2 łyżeczkami migdałowego cukru. Przykryj ostatnim płatem ciasta i pozaginaj do środka wystające rogi. Posyp resztą migdałowego cukru, piecz 25 minut na dolnym poziomie piekarnika. Posyp cukrem i cynamonem i od razu podawaj.

Informacje o Indyk w cieście

  • Menu dnia

    Menu dnia

    zostanie Ci kilka klopsików, nie martw się. Po ostudzeniu schowaj je do pojemniczka i przełóż do lodówki - będziesz je potem mógł wykorzystać jako dodatek do kanapek lub domowej pizzy. Zobacz przepis na klopsiki z indyka . Czekoladowe ciasto, budyniowy krem i słodkie wiśnie. Ciasto Fale Dunaju - kto z