Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Indyk w cieście
Indyk w cieście - składniki:
Indyk w cieście - sposób przygotowania:
Wymieszaj przygotowane składniki przyprawy ras el hanout. Mieszankę tę możesz przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku około miesiąca (w lodówce). Zrób cukier migdałowy: zmiksuj w blenderze migdały z cukrem i cynamonem. Zrób nadzienie: czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj kolendrę i miętę. Posiekaj cebulę i odmierz 1,5 szklanki. W dużym rondlu zagotuj bulion i zdejmij rondel z ognia. Wsyp szafran, odstaw na 10 minut. Włóż mięso i gotuj 2 minuty, ciągle mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Osącz na sitku, mięso przełóż do dużej miski, a bulion wlej z powrotem do rondla i gotuj, aż objętość zmniejszy się do 3/4 szklanki. Trwa to około 10 minut. Odlej do mniejszej miseczki 1/4 szklanki bulionu, a do pozostałego w rondlu wlej białka i energicznie wymieszaj. Gotuj, mieszając 2 minuty, aż białka się zetną. Dodaj do mięsa. Rozgrzej oliwę w teflonowej patelni, zeszklij cebulę. Dodaj ras el hanout, mąkę, imbir i czosnek, gotuj, co jakiś czas mieszając, około minuty. Wlej resztę bulionu, gotuj, mieszając około minuty. Tę mieszaninę dodaj do mięsa razem z rodzynkami, sokiem cytrynowym, kolendrą i miętą. Mieszaj, aż wszystko się połączy, a potem ostudź. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ułóż płaty filo jeden obok drugiego, każdy przykryj przezroczystą folią i ciepłą wilgotną ściereczką. Teraz musisz pracować szybko, aby filo nie wyschło. Włóż do okrągłej formy jeden płat ciasta, posyp cukrem migdałowym (2 łyżeczki) i tartą bułką (1 łyżka). Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę. Na tej warstwie ułóż 2 kolejne płaty filo, powtarzając opisane czynności. Każdy płat połóż w nieco innej pozycji, tak aby rogi ciasta nie zachodziły na siebie. Teraz nałóż nadzienie z mięsa indyczego i oprósz je 2 łyżeczkami migdałowego cukru. Przykryj ostatnim płatem ciasta i pozaginaj do środka wystające rogi. Posyp resztą migdałowego cukru, piecz 25 minut na dolnym poziomie piekarnika. Posyp cukrem i cynamonem i od razu podawaj.
- Ras el hanout:
- po 1 łyżeczce mielonego kuminu; imbiru i soli
- 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu; mielonej kolendry;pieprzu kajeńskiego
- i mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- Cukier migdałowy:
- 2 łyżki sparzonych i obranych migdałów
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Nadzienie:
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka listków świeżej kolendry
- 1/4 szklanki listków świeżej mięty
- 1 duża cebula
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 50 dag mielonego mięsa indyczego
- 5 białek
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka ras el hanout
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru
- 3/4 szklanki rodzynek (najlepiej sułtanek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 płaty ciasta filo (45 x 30 cm)
- 3 łyżki tartej bułki
- Dekoracja:
- po 1 łyżeczce grubego cukru i mielonego cynamonu
Informacje o Indyk w cieście
-
Menu dnia
zostanie Ci kilka klopsików, nie martw się. Po ostudzeniu schowaj je do pojemniczka i przełóż do lodówki - będziesz je potem mógł wykorzystać jako dodatek do kanapek lub domowej pizzy. Zobacz przepis na klopsiki z indyka . Czekoladowe ciasto, budyniowy krem i słodkie wiśnie. Ciasto Fale Dunaju - kto z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki