Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kacze piersi w sosie karmelowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kacze piersi w sosie karmelowym - składniki:
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki tortowej 36%
  • 5 łyżek zimnego solonego masła pokrojonego w kostkę (lub zwykłego masła utartego ze sporą szczyptą soli)
  • 3-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 4 kacze piersi ze skórką
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Kacze piersi w sosie karmelowym - sposób przygotowania: W rondelku mieszamy cukier i miód, skrapiamy odrobiną wody (wystarczy pół łyżeczki), podgrzewamy, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem, aż cukier się stopi i nabierze bursztynowej barwy. Zdejmujemy z ognia, łączymy ze śmietanką (uwaga, karmel pryska!), dodajemy po kawałeczku masło, stale mieszając, aż sos zrobi się gładki. Wtedy wlewamy bulion i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby sos nie ostygł. Skórkę na piersiach kaczki nacinamy nożem w kratkę, uważając, aby nie nadkroić mięsa. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron, skórkę dodatkowo posypujemy tymiankiem, wmasowując go w nacięcia. Smażymy na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni o grubym dnie (takiej z żeliwną lub drewnianą rączką, bo trzeba będzie wstawić ją do piekarnika), zaczynając od strony skóry (nie dodajemy tłuszczu, wystarczająco dużo wytopi się z kaczej skórki). Po 5-6 minutach odwracamy mięso i wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy 7-8 minut w 200 st. C; możemy też użyć termometru - odpowiednio usmażone mięso powinno mieć około 70 st. C w środku.Upieczone piersi przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na parę minut, aby soki dobrze rozłożyły się w mięsie. Kroimy w ukośne plastry w poprzek włókien. Na talerzach rozlewamy sos karmelowy, układamy w nim kacze piersi, skrapiamy pozostałym sosem. Podajemy z zieloną sałatą, dobrym dodatkiem są też podsmażone ziemniaczki.