Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową - składniki:
Polędwica z jelenia z burakiem i wariacją cebulową - sposób przygotowania: Marynowana cebula: zdejmujemy zewnętrzne warstwy - około 1/4 każdej czerwonej cebuli. Wycinamy cząstki, zalewamy gorącą marynatą ze 100 ml octu ryżowego, 50 g cukru oraz szczypty soli. Marmolada: resztę czerwonej cebuli kroimy w piórka, szklimy na maśle. Dodajemy ocet winny, resztę cukru i tymianek. Dusimy powoli przez 1,5 godziny. Purée: siekamy białą cebulę, szklimy na maśle do miękkości, dodajemy wino, redukujemy, dodajemy śmietankę. Po zredukowaniu doprawiamy, miksujemy i przecieramy przez sito.Buraka kroimy na cienkie plastry na mandolinie, wycinamy kółka. Pozostałe buraki solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 1-2 godz. w 180 st. C. Wykrawamy walce foremką. Szalotki przecinamy wzdłuż na pół i smażymy (z łupiną) na maśle z tymiankiem, solimy i pieprzymy. Gdy zmiękną, oddzielamy warstwy. Polędwicę wędzimy 30 minut na zimno w dymie wiśniowym. Gotujemy 10 minut w 58°C w worku próżniowym. Odkładamy, aby odpoczęła, obsmażamy na tłuszczu. Wycinamy równe porcje. Robimy sos: wiśnie karmelizujemy z cukrem, dusimy kilka minut w winie i demi glace z liściem laurowym. Cedzimy, kilka wiśni zostawiamy. Na talerzu układamy 2 kawałki polędwicy, obok 2 porcje marmolady z cebuli, 2-3 walce z buraka, łódeczki z szalotki, marynowaną czerwoną cebulę. Ozdabiamy plamkami z purée z cebuli, układamy płatki buraka, listki szczawiu i odłożone wiśnie podgrzane w sosie.