Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jesienna pizza na buraczanym spodzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jesienna pizza na buraczanym spodzie - składniki:
  • Ciasto na pizzę:
  • 250 g mąka+pszenna">mąki pszennej plus mąka do oprószenia miski i stolnicy
  • 100 ml soku z buraka
  • 100 ml letniej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos do pizzy:
  • 2 łyżki oliwy pomace lub oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 16 łyżek purée z dyni
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i czarny pieprz
  • Dodatki do pizzy:
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 korzeń pasternaku lub pietruszki
  • 1 łyżka oliwy pomace lub oleju
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól i czarny pieprz
  • 1 pęczek jarmużu (5 dużych liści)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
Jesienna pizza na buraczanym spodzie - sposób przygotowania: Robimy ciasto na pizzę: wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub w misce robota kuchennego. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy przezroczystą folią kuchenną. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy sos do pizzy. W rondelku rozgrzewamy oliwę pomace lub olej, dodajemy czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, purée dyniowe, zioła, solimy i pieprzymy. Dusimy 15-20 minut, zdejmujemy z ognia, studzimy. Marchewkę i pasternak/pietruszkę obieramy i tniemy obieraczką do warzyw w długie cienkie plasterki, w które wcieramy oliwę pomace lub olej przyprawiony chilli i solą.Z jarmużu usuwamy zgrubiałe pędy liściowe i łodygi, liście dzielimy na kawałki, zalewamy litrem wrzątku i czekamy minutę. Odcedzamy i szybko przelewamy lodowatą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej możliwej temperatury, najczęściej jest to 250 st. C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, rozciągamy je palcami (nie wałkujemy) na oprószonej mąką stolnicy. Formujemy placki, przekładamy na papier do pieczenia (łatwiej potem przełożyć je do piekarnika), czekamy 15 minut aż wyrosną, potem smarujemy dyniowo-pomidorowym sosem, obkładamy paskami warzyw i kawałkami jarmużu. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 10-12 minut. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014