Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta czekoladowo-karmelowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta czekoladowo-karmelowa - składniki:
Tarta czekoladowo-karmelowa - sposób przygotowania: Robimy spód. Miksujemy mąkę i kakao z cukrem, po kawałku dodając masło. Gdy powstanie kruszonka, wbijamy jajka, wlewamy śmietankę i ucieramy, aż do uzyskania zwartego ciasta. Formujemy z niego placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy 35 cm. Wyściełamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy przez 25 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C i robimy nadzienie. Zagotowujemy śmietankę z mlekiem, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Ucieramy jajka, cukier i sól. Gdy masa stanie się pulchna, cienką strużką wlewamy czekoladę ze śmietanką, stale mieszając. Wlewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy 25 minut, aż nadzienie się zetnie. Studzimy, polewamy sosem karmelowym lub toffi, oprószamy kwiatem soli morskiej.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo