Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet z jagnięciny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet z jagnięciny - składniki:
Pasztet z jagnięciny - sposób przygotowania: Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, zawijamy w folię dożywności, wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy farsz: oczyszczoną jagnięcinę i podgardle (lub boczek) mielemy lub miksujemy. Mieszamy z jajkami, śmietanką, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pistacje i śliwki (całe lub pokrojone), mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm, tak by po włożeniu do formy wystawało poza jej brzegi  i dało się potem połączyć. Wykładamy nim formę, dociskamy. Układamy masę mięsną, zwisające z boków ciasto zawijamy do góry, przykrywamy nim masę mięsną i dokładnie zlepiamy. Na powierzchni ciasta robimy nożem dwa otwory, by podczas pieczenia para wodna miała ujście. Pieczemy 70 minut 180 st. C.