Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet z jagnięciny
Pasztet z jagnięciny - składniki:
Pasztet z jagnięciny - sposób przygotowania:
Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, zawijamy w folię dożywności, wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy farsz: oczyszczoną jagnięcinę i podgardle (lub boczek) mielemy lub miksujemy. Mieszamy z jajkami, śmietanką, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pistacje i śliwki (całe lub pokrojone), mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm, tak by po włożeniu do formy wystawało poza jej brzegi i dało się potem połączyć. Wykładamy nim formę, dociskamy. Układamy masę mięsną, zwisające z boków ciasto zawijamy do góry, przykrywamy nim masę mięsną i dokładnie zlepiamy. Na powierzchni ciasta robimy nożem dwa otwory, by podczas pieczenia para wodna miała ujście. Pieczemy 70 minut 180 st. C.
- Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 125 ml wody
- sól
- Farsz mięsny:
- 700 g jagnięciny z udźca
- 300 g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 4 ząbki czosnku
- 50 g pistacji
- 12 suszonych śliwek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki