Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp z pieca z sosem chrzanowo-orzechowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp z pieca z sosem chrzanowo-orzechowym - składniki:
Karp z pieca z sosem chrzanowo-orzechowym - sposób przygotowania: Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę można podzielić na dzwonka (o grubości 5 cm; po 2 na osobę) lub pozostawić w całości, nacinając jedynie skórę. Nacieramy rybę solą i pieprzem. Z posiekanej cebuli, oleju i soku z cytryny przygotowujemy marynatę i obkładamy nią karpia. Wstawiamy na noc do lodówki. Robimy sos: siekamy orzechy (nie mielemy, bo nie chcemy miazgi), mieszamy z chrzanem i pozostałymi składnikami. Usuwamy cebulę z karpia. Jeśli pieczemy dzwonka, rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st. C i wkładamy rybę na kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze 5 minut. Karpia całego piecze się 45 minut w 200 st. C. Upieczoną rybę podajemy z sosem chrzanowo-orzechowym.Uwagi: duże karpie mogą smakować mułem - warto dzień przed właściwym marynowaniem namoczyć je w mleku.jeśli na dnie brytfanny ułożymy plastry cebuli i/lub ziemniaków, karp ładnie się upiecze, zamiast gotować się we własnym sosie. Przepisy: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz  ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie  (facebook.com/ZielonyTalerzyk)