Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem - składniki:
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem - sposób przygotowania:
Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę. Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.
- 16 migdałów bez skórki
- 16 dużych suszonych śliwek bez pestek
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 bryłka kandyzowanego imbiru (można kupić np. w herbaciarniach)
- 1 kawałek cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 goździki
- 4 kapsułki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 liść laurowy
- po kawałku skórki obranej z pomarańczy i cytryny
- 8 plastrów surowego wędzonego boczku lub pancetty
- pieprz do smaku
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki