Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem - składniki:
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem - sposób przygotowania: Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę. Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu