Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek - składniki:
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 200 ml oliwy + dodatkowa do pieczenia
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 liść jarmużu
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • 250 g rostbefu (Martin używa amerykańskiej wołowiny)
  • 100 ml sosu demi glace (tradycyjny francuski sos na wywarze z palonych kości i warzyw)
  • 50 g foie gras
Rostbef, purée z dyni, chrupiący jarmuż, konfitowany czosnek - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dynię kroimy na kawałki, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną rozmarynu, pieczemy 30 minut. Następnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jarmuż smażymy w głębokim tłuszczu (w 150 st. C) przez 5 sekund, wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na ręczniku papierowym.Czosnek dzielimy na ząbki (nie obieramy ich), zalewamy oliwą, dodajemy resztę rozmarynu oraz różowy pieprz. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Rostbef doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron, by uzyskać pożądany stopień wysmażenia - 3-4 minuty. Do podgrzanego sosu demi glace dodajemy zimne foie gras i miksujemy. Na talerzu układamy stek, obok kładziemy purée dyniowe, a na nim: czipsy z jarmużu i czosnek.
Zwiastun jesieni: krem z dyni