Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym
Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym - składniki:
Grasica z plastycznym żółtkiem na purée szafranowym - sposób przygotowania:
Do wrzącego, mocno przyprawionego bulionu wrzucamy grasicę i odstawiamy do ostygnięcia. W śmietance zagotowujemy szafran i odstawiamy. Olej wlewamy do małej metalowej miseczki, delikatnie wkładamy do niego żółtka. W litrowym rondlu zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej miseczkę z żółtkami i olejem, tak aby jego poziom nie był wiele wyższy niż poziom wody. Zmniejszamy ogień pod rondlem z wodą i gotujemy, kontrolując temperaturę oleju, aż do momentu kiedy osiągnie 65°C. Wyjmujemy i wkładamy miskę z olejem do gorącej wody, tak by utrzymać temperaturę oleju. Po 20 minutach odstawiamy olej z żółtkami do ostygnięcia. Grasicę wyjmujemy z bulionu i obieramy z błon, rwiemy na grudki. Śmietankę z szafranem podgrzewamy i rozprowadzamy nią purée ziemniaczane. Podgrzewamy na maśle, doprawiamy. Na dnie szklanki układamy purée, na nim rozsypujemy grasicę, orzechy i listki trybuli. Na wierzchu kładziemy żółtko wyjęte z oleju i kwiaty.
- 500 ml bulionu cielęcego
- 200 g grasicy cielęcej
- 25 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 szczypta szafranu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 4 żółtka
- 120 g purée ziemniaczanego
- masło
- sól
- pieprz
- 2 łyżki orzechów laskowych
- uprażonych i obranych ze skórki
- 10 gałązek świeżej trybuli
- 12 kwiatków fiołków
- 12 kwiatków oregano
- kwiatki z 2 gałązek bazylii
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki