Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Comber z dzika po kurpiowsku
Comber z dzika po kurpiowsku - składniki:
Comber z dzika po kurpiowsku - sposób przygotowania:
Mięso włóż do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przygotuj marynatę: w rondlu wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj, wrzącą marynatą polej mięso. Gdy marynata wystygnie, przykryj naczynie i wstaw je do lodówki lub do chłodnej piwnicy na dwa (comber) lub trzy (udziec) dni. W brytfannie rozgrzej smalec i obsmaż na nim z każdej strony wyjęte z marynaty, osuszone i natarte solą mięso. Dodaj pokrojone w plastry cebule oraz śliwki wyjęte z marynaty. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz do miękkości przez jakieś 2 godziny, co jakiś czas skrapiając mięso przecedzoną marynatą. Gotową pieczeń oprósz po wierzchu mąką, odkryj brytfannę i piecz jeszcze chwilkę, aż mąka ładnie się przyrumieni. Wtedy wymij mięso z brytfanny, zawiń je w folię aluminiową i odłóż, aby "odpoczęło". Sos z pieczenia przecedź przez sitko (krążki cebuli możesz pozostawić) i zredukuj do objętości szklanki - gotuj w odkrytym rondelku, aż pozostanie żądana ilość. Wymieszaj z marmoladą, przypraw do smaku cynamonem i dodaj uduszone cebule. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlej nieco marynaty i jeszcze raz zagotuj. Mięso rozwiń z folii, pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z ziemniakami lub kaszą jaglaną.
- 2 kg combra lub mięsa z udźca dzika
- 2 łyżki mąki
- 4-5 łyżek smalcu
- sól
- 2 cebule
- Marynata:
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- kawałek skórki cytrynowej
- 2 cebule pokrojone na ćwiartki
- po 10 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 3 goździki
- 20 jagód jałowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 10-12 suszonych śliwek
- 1 pokrojona marchewka
- 1 pokrojona pietruszka
- kawałek pokrojonego selera
- Sos:
- 1 łyżka marmolady (najlepiej z głogu)
- cynamon do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki