Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Comber z dzika po kurpiowsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Comber z dzika po kurpiowsku - składniki:
Comber z dzika po kurpiowsku - sposób przygotowania: Mięso włóż do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przygotuj marynatę: w rondlu wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj, wrzącą marynatą polej mięso. Gdy marynata wystygnie, przykryj naczynie i wstaw je do lodówki lub do chłodnej piwnicy na dwa (comber) lub trzy (udziec) dni. W brytfannie rozgrzej smalec i obsmaż na nim z każdej strony wyjęte z marynaty, osuszone i natarte solą mięso. Dodaj pokrojone w plastry cebule oraz śliwki wyjęte z marynaty. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz do miękkości przez jakieś 2 godziny, co jakiś czas skrapiając mięso przecedzoną marynatą. Gotową pieczeń oprósz po wierzchu mąką, odkryj brytfannę i piecz jeszcze chwilkę, aż mąka ładnie się przyrumieni. Wtedy wymij mięso z brytfanny, zawiń je w folię aluminiową i odłóż, aby "odpoczęło". Sos z pieczenia przecedź przez sitko (krążki cebuli możesz pozostawić) i zredukuj do objętości szklanki - gotuj w odkrytym rondelku, aż pozostanie żądana ilość. Wymieszaj z marmoladą, przypraw do smaku cynamonem i dodaj uduszone cebule. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlej nieco marynaty i jeszcze raz zagotuj. Mięso rozwiń z folii, pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z ziemniakami lub kaszą jaglaną.