Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chilli z owocami morza w tortilli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chilli z owocami morza w tortilli - składniki:
Chilli z owocami morza w tortilli - sposób przygotowania: Namocz przez noc fasolę w dużej ilości zimnej wody (chyba że używasz fasoli z puszki). Odsącz fasolę i przepłucz. Posiekaj młodą cebulkę, oddzielając białe części od zielonych. Posiekaj drobno czerwoną cebulę. Rozgnieć czosnek w wyciskarce do czosnku. W dużym rondlu rozgrzej olej, a następnie dodaj czerwoną cebulę, białą część cebulki, paprykę chilli i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie szklista i miękka. Dodaj przecier pomidorowy, kmin, słodką paprykę, cynamon, pomidory cherry i dwie puszki wody. Dodaj fasolę, wymieszaj i gotuj 45 minut bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Jeśli używasz fasoli z puszki, dodaj ją dopiero po 40 minutach. W międzyczasie przyrządź sos śmietanowy. Do miski z kwaśną śmietaną dodaj szczyptę soli oraz startą skórkę i sok z limetki, wymieszaj i odstaw. Z kolby usuń liście, odetnij ziarna kukurydzy i odstaw. Na tacy do pieczenia ustaw 6 żaroodpornych miseczek. Natrzyj tortille olejem i wyłóż nimi miseczki, dokładnie przyciskając je natłuszczoną stroną do dołu - dzięki temu nie będą przywierać. Piecz w piekarniku 8-10 minut lub aż będą złote i chrupiące. Na 5 minut przed podaniem rozgrzej olej na patelni z nieprzywierającą powłoką, włóż mieszankę ryb i smaż potrząsając patelnią, żeby ryba nie przywierała. Po 2 minutach dodaj owoce morza i słodką kukurydzę. Wymieszaj pomidorowe chilli i w miarę potrzeby dopraw lub dodaj więcej papryki chilli. Połóż na talerzach upieczone miseczki z tortilli i nałóż do każdej chilli, kulkę kwaśnej śmietany, owoce morza i kukurydzę. Posyp zieloną częścią młodej cebulki i podawaj z klinami limetki. Podawaj natychmiast, zanim miseczki nasiąkną i zaczną przeciekać. Droga do sukcesu Pomidorowe chilli smakuje jeszcze lepiej, jeśli przyrządzi się  je dzień wcześniej - dzięki temu przyprawy będą miały czas, żeby przeniknąć do składników. Przed samym podaniem podsmaż owoce morza i upiecz miseczki. Kwaśną śmietanę można przygotować dzień wcześniej. Rady: Przyrządzenie miseczek z tortilli jest łatwiejsze, niż się wydaje. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych akcesoriów, a rezultat z pewnością zrobi wrażenie na rodzinie i przyjaciołach. To wspaniały chrupki element dania, przyjemnie kontrastujący z miękkością i delikatnością fasoli i owoców morza. Wpadłam na pomysł, żeby tradycyjne mięso mielone zastąpić owocami morza, które smażę na samym końcu (nie należy smażyć ich zbyt długo, bo zrobią się gumowe). Ale jeśli ktoś woli tradycyjne mięso, można na początku dodać je do cebuli (trzeba je dobrze przyrumienić przed dodaniem pozostałych składników). To świetny pomysł na wspólny posiłek, który wszystkich przyciągnie do stołu. Może też być daniem dla jednej osoby - wtedy resztę potrawy dzielę na pojedyncze porcje i zamrażam. Jednak świeże dodatki, jak słodka kukurydza i młoda cebulka, najlepiej dodać tuż przed podaniem.