Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizaæ
Polêdwica wo³owa w le¶nej ods³onie
Polêdwica wo³owa w le¶nej ods³onie - sk³adniki:
Polêdwica wo³owa w le¶nej ods³onie - sposób przygotowania:
Ogon wo³owy czy¶cimy z b³on, wk³adamy do garnka razem z cebul±, 1 marchewk± i czosnkiem, wlewamy czerwone wino przykrywamy i dusimy na ma³ym ogniu przez oko³o 2 godziny. Ugotowane miêso oddzielamy od ko¶ci i karmelizujemy na patelni w miodzie i bia³ym winie. Polêdwicê czy¶cimy z b³on i dzielimy na steki, ka¿dy po oko³o 180 g. Gotujemy metod± sous-vide w temperaturze 58°C przez oko³o 30 minut (w zale¿no¶ci od preferowanej struktury miêsa, 30 minut pozwala na uzyskanie steka ugotowanego medium)*. Pozosta³e obrane marchewki gotujemy w soku z pomarañczy, a¿ zmiêkn±. Przed podaniem obsma¿amy je na palonym ma¶le. M±kê, jajka, czosnek nied¼wiedzi, sól i pieprz miksujemy blenderem, przelewamy do syfonu do bitej ¶mietany. Nabijamy dwa naboje i wyciskamy masê do plastikowego jednorazowego kubka. Wstawiamy go do kuchenki mikrofalowej na 35 sekund. Tak powstanie jadalna g±bka. Ekstrakt z suszonych ¶liwek podgrzewamy z sambuc±. Redukujemy do konsystencji sosu. Pora kroimy na cieniutkie paski, blanszujemy je i pra¿ymy w rozgrzanym oleju palmowym. Ods±czamy na papierowym rêczniku. Kaszê gryczan± gotujemy oko³o 15 minut, odstawiamy do ostygniêcia. Nastêpnie pra¿ymy j± w oleju palmowym. Ods±czamy na papierowym rêczniku. Na talerze wylewamy nierównomiernie sos ¶liwkowy, rozprowadzamy go wed³ug uznania, rozsypujemy jadalny piasek z kaszy, podobnie jak podsma¿on± w ma¶le marchew i paski pora. Uk³adamy miêso z ogona oraz polêdwicê przekrojon± na pó³ wzd³u¿ w³ókien. G±bkê rozdzielamy na mniejsze kawa³ki i dekorujemy nimi danie. * Do przygotowania produktu sous-vide w domu niezbêdna jest domowa maszynka do pró¿niowego zamykania oraz cyrkulator, które mo¿na kupiæ w sklepie z wyposa¿eniem gastronomii lub w internecie (np. na Allegro)
- 1 ogon wo³owy
- 1 cebula
- 5 marchewek
- 3 z±bki czosnku
- 6 listków czosnku nied¼wiedziego (poza sezonem mo¿na go zast±piæ suszonym)
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 ³y¿ka miodu
- 50 ml wytrawnego bia³ego wina
- 800 g polêdwicy wo³owej
- 600 ml soku pomarañczowego
- 2 ³y¿ki mas³a
- 12 g m±ki pszennej
- 2 jaka
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml ekstraktu z suszonej ¶liwki (do kupienia w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci±)
- 15 ml any¿owego likieru sambuca
- 1 por
- 500 ml oleju palmowego
- 40 g kaszy gryczanej
- 1 ³y¿eczka br±zowej soli Maldon
-
¦niadania -
Obiady -
Zupy -
Sa³atki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobiæ? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ry¿ -
Przetwory
-
Gulasze -
Ry¿ -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze ¶wiata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad ¶wi±teczny -
Ryby -
Sa³atki - Sa³atka jarzynowa przepis
- Sa³atka ¶ledziowa przepis
- Sa³atka z kuskusem i tuñczykiem
- Sa³atka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sa³atka z czerwonej kapusty
- Sa³atka ¶ledziowa z fasol± i ziemniakami
- Sa³atka pieczarkowa
- Sa³atka z wêdzonym ³ososiem
- Sa³atka z groszkiem i krewetkami
- Sa³atka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki