Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cztery razy seler orzechy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cztery razy seler orzechy - składniki:
Cztery razy seler orzechy - sposób przygotowania: UWAGA! W przepisach Davida Toutaina przeważnie brak dokładnych ilości składników - szef woli podać proporcje. Dzięki temu, jak mówi, według jednej receptury można ugotować jedzenie i dla trzech, i dla trzydziestu osób. Seler suszony:Kroimy obrany korzeń selera (wyszorowaną skórę pozostawiamy) nakrajalnicy na grubość 1,5 mm. Pieczemy w 100°C (bez termoobiegu) przez 7 minut. Wyjmujemy, nacieramy atramentem z kałamarnicy zmieszanym ze śmietaną, posypujemy pudrem z pietruszki i selera (pietruszkę i skórę selera suszymy w suszarce do grzybów, anastępnie miksujemy na proszek). Pieczemy jeszcze godzinę w 120°C (beztermoobiegu). Wyjmujemy płatki selera i dosuszamy je w suszarce do grzybów.Purée z selera: Pozostałości obranego korzenia selera gotujemy w mleku zmieszanym ze śmietanką 36% (pół na pół) do miękkości. Miksujemy, na koniec mieszamy z odrobiną dobrej, gęstej, kwaśnej śmietany (np. 22%). eler zapiekany w solnym cieście. Ciasto: W jednej misce mieszamy sól z mąką, w drugiej wodę z olejem. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Gotujemy nieobranego selera do miękkości. Wyjmujemy, osuszamy, dokładnie obklejamy ciastem solnym. Wstawiamy na godzinę do zamrażalnika, potem wyjmujemy, pieczemy godzinę w 250°C, kolejną godzinę w 200°C, i jeszcze 30 minut w 180°C. Wyjmujemy selera z piekarnika i odkładamy go na 12 godzin. Zdejmujemy solną skorupę i kroimy upieczonego selera na kawałki. Selerowy puder: Blanszujemy obraną skórę z dokładnie wyszorowanego korzenia selera. Szalotki kroimy w cienkie piórka. Skórę selera i szalotki rozsypujemy na oddzielnych blaszkach wyścielonych pergaminem. Wstawiamy na godzinę lub dwie do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po wyjęciu dosuszamy w suszarce do grzybów. Miksujemy (oddzielnie) seler i szalotki, łączymy je w proporcji 2/3 selera i 1/3 szalotek. Orzechowa kruszonka: Mieszamy suche składniki, łączymy je z masłem (uprzednio zmiksowanym, tak by miało konsystencję kremu). Takie 'ciasto' rozsmarowujemy na sylikonowej macie cukierniczej, przykrywamy drugą matą i rozwałkowujemy. Zdejmujemy górną matę, pieczemy w 150°C (bez termoobiegu) przez 12 minut. Wyjmujemy, studzimy i łamiemy na kawałki.Selera pieczonego podajemy z suszonym i purée. Posypujemy orzechową kruszonką i selerowym pudrem, dekorujemy szczawikiem zajęczym.
Kulki mocy - zyskaj super moce przed maratonem