Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z ziołami w piwie pszenicznym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik z ziołami w piwie pszenicznym - składniki:
Królik z ziołami w piwie pszenicznym - sposób przygotowania: Obieramy i grubo kroimy cebule, szklimy w rondlu na maśle, zdejmujemy z patelni. Kawałki królika nacieramy solą i pieprzem, smażymy na rumiano z każdej strony na tym samym maśle, na którym szkliła się cebula - 5-6 minut na dużym ogniu. Z powrotem wkładamy do rondla cebulę, dodajemy igiełki rozmarynu i gałązki tymianku. Zalewamy piwem, solimy i pieprzymy do smaku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, częściowo przykrywamy i dusimy 3-4 godziny, aż mięso będzie absolutnie miękkie i łatwo będzie odchodziło do kości. Mięso wyjmujemy, a wytworzony sos redukujemy o połowę. Zagęszczamy śmietanką, dodajemy listki estragonu, gotujemy jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. Wkładamy do sosu mięso, podgrzewamy chwilę, podajemy. Królik w piwie dobrze smakuje z bagietką i zieloną sałatą. (wg Nigela Slatera)