Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z Lugano według Kurta Schellera
Risotto z Lugano według Kurta Schellera - składniki:
Risotto z Lugano według Kurta Schellera - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy w rondlu oliwę, szklimy cebulę, wsypujemy ryż, podgrzewamy, aż ryż również się zeszkli. Wlewamy czerwone wino, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije całe wino. Następnie wlewamy - po chochelce - bulion. Mieszamy dość często, a kolejną porcję bulionu dodajemy dopiero wtedy, gdy ryż wszystko wypije. Po 15 minutach ryż będzie prawie gotowy - powinniśmy zużyć cały bulion. Teraz dodajemy pokrojone, podduszone na maśle grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy razem jeszcze 4-5 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente: z wierzchu miękki, w środku jędrny, stawiający opór zębom. Następnie dodajemy parmezan, pokrojone zimne masło i nieco gęstej śmietany, ewentualnie jeszcze trochę czerwonego wina. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe risotto przekładamy na głębokie talerze i posypujemy pomidorami.
- 100 ml oliwy
- 1 posiekana cebula
- 40-50 dag ryżu Arborio
- 200 ml czerwonego wina (Merlot)
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 25 dag prawdziwków
- 5 dag smardzów (jeśli uda się kupić)
- 1-2 ząbki czosnku
- 10 dag startego parmezanu
- 8-10 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- 4 pokrojone w kostkę pomidory
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki