Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z Lugano według Kurta Schellera

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z Lugano według Kurta Schellera - składniki:
  • 100 ml oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 40-50 dag ryżu Arborio
  • 200 ml czerwonego wina (Merlot)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag prawdziwków
  • 5 dag smardzów (jeśli uda się kupić)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10 dag startego parmezanu
  • 8-10 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 4 pokrojone w kostkę pomidory
Risotto z Lugano według Kurta Schellera - sposób przygotowania: Rozgrzewamy w rondlu oliwę, szklimy cebulę, wsypujemy ryż, podgrzewamy, aż ryż również się zeszkli. Wlewamy czerwone wino, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije całe wino. Następnie wlewamy - po chochelce - bulion. Mieszamy dość często, a kolejną porcję bulionu dodajemy dopiero wtedy, gdy ryż wszystko wypije. Po 15 minutach ryż będzie prawie gotowy - powinniśmy zużyć cały bulion. Teraz dodajemy pokrojone, podduszone na maśle grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy razem jeszcze 4-5 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente: z wierzchu miękki, w środku jędrny, stawiający opór zębom. Następnie dodajemy parmezan, pokrojone zimne masło i nieco gęstej śmietany, ewentualnie jeszcze trochę czerwonego wina. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe risotto przekładamy na głębokie talerze i posypujemy pomidorami.