Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto karmelowo-mleczne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto karmelowo-mleczne - składniki:
Ciasto karmelowo-mleczne - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Boki i dno prostokątnej blachy (22 x 33 cm) wyściełamy pergaminem, smarujemy go masłem. Łączymy mąkę, proszek i sól. Oddzielamy żółtka od białek. Robimy karmel z 80 g cukru, rozpuszczamy go w mleku, studzimy. Żółtka ubijamy ze 100 g cukru, łączymy z karmelowym mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mieszamy delikatnie z mąką. Białka ubijamy, dodajemy resztę cukru, miksujemy na sztywno. Porcjami dodajemy do masy, ostrożnie mieszając łyżką. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy jakieś 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Przekładamy placek na duży płaski talerz i studzimy. Mieszamy oba rodzaje mleka skondensowanego ze śmietanką. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem (zwłaszcza brzegi, bo są najbardziej wysuszone). Równomiernie nasączamy ciasto mlecznym ponczem (nie musimy zużywać całego, ciasto przyjmie dużo płynu, ale zwykle jest to 500 ml). Odstawiamy na 2 godziny. Robimy karmelizowane orzechy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą, dodajemy orzechy i podgrzewamy, aż cukier zacznie brązowieć. Szybko rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem, starając się, aby orzechy się nie dotykały. Studzimy. Robimy krem. Przygotowujemy miskę z lodem. W rondelku zagotowujemy cukier z wodą, karmelizujemy dość mocno, ale uważamy, by nie przypalić cukru. Zdejmujemy z ognia i wlewamy połowę śmietanki. Podgrzewamy, aż karmel się rozpuści. Przelewamy do metalowej miski, którą stawiamy w misce z lodem. Studzimy, co jakiś czas mieszając. Po 15 minutach łączymy z kwaśną śmietaną, solimy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ubijamy resztę śmietanki, dokładnie łączymy z kremem karmelowym. Masą pokrywamy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy orzechami w karmelu.