Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lin po góralsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lin po góralsku - składniki:
Lin po góralsku - sposób przygotowania: Zrób sos: rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i podgrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję purée. Przygotuj rybę: namocz pokrojone dymki przez godzinę w mleku, a potem usmaż je na maśle (2-3 minuty). Dodaj do sosu pomidorowego, ugotuj. Sprawioną i umytą rybę pokrój w cienkie dzwonka, posól, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na złoto. Włóż do żaroodpornej formy, polej sosem, zapiekaj ok.  15 minut w temp. 200 st. C. Podawaj z ziemniakami.