Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto cytrynowe z porzeczkami - składniki:
Ciasto cytrynowe z porzeczkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Ucierając masło z cukrem, dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny. Dosypujemy mak. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki. Wlewamy gotową masę do formy (25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, na wierzchu układamy zdjęte z szypułek porzeczki. Pieczemy jakieś 40 minut w 180 st. C. Robimy polewę. Dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym, tak by powstał lukier. Skrapiamy wystudzone ciasto cienkim strużkami lukru. Można oprószyć je makiem i ozdobić porzeczkami. Uwaga:do ciasta nadają się też inne owoce, np. wiśnie lub truskawki. Ponieważ kładziemy je przekrojone (wiśnie wydrylowane), może wyciekać z nich sok. By nie powstał zakalec, owoce układamy przecięciem do góry.

Informacje o Ciasto cytrynowe z porzeczkami

  • Obłędne ciasta z letnimi owocami

    Obłędne ciasta z letnimi owocami

    cytrynowe z porzeczkami Ciasto: skórka otarta z 1 cytryny 1.5 łyżki maku Składniki suche: 380 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru Składniki mokre: 230 g miękkiego masła 4 jajka 300 ml maślanki Oraz: masło i mąka