Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto cytrynowe z porzeczkami
Ciasto cytrynowe z porzeczkami - składniki:
Ciasto cytrynowe z porzeczkami - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Ucierając masło z cukrem, dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny. Dosypujemy mak. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki. Wlewamy gotową masę do formy (25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, na wierzchu układamy zdjęte z szypułek porzeczki. Pieczemy jakieś 40 minut w 180 st. C. Robimy polewę. Dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym, tak by powstał lukier. Skrapiamy wystudzone ciasto cienkim strużkami lukru. Można oprószyć je makiem i ozdobić porzeczkami. Uwaga:do ciasta nadają się też inne owoce, np. wiśnie lub truskawki. Ponieważ kładziemy je przekrojone (wiśnie wydrylowane), może wyciekać z nich sok. By nie powstał zakalec, owoce układamy przecięciem do góry.
- Ciasto:
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1.5 łyżki maku
- Składniki suche:
- 380 g mąka+pszenna">mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g cukru
- Składniki mokre:
- 230 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 300 ml maślanki
- Oraz:
- masło i mąka do przygotowania formy
- 140 g czerwonych porzeczek
- Polewa:
- 120 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Informacje o Ciasto cytrynowe z porzeczkami
-
Obłędne ciasta z letnimi owocami
cytrynowe z porzeczkami Ciasto: skórka otarta z 1 cytryny 1.5 łyżki maku Składniki suche: 380 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru Składniki mokre: 230 g miękkiego masła 4 jajka 300 ml maślanki Oraz: masło i mąka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki