Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły - składniki:
Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły - sposób przygotowania: Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby się nie przypalił podczas pieczenia). Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym - tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki. Następnego dnia pieczemy gęś - około 3,5 godziny (45 minut na kilogram gęsi) w 140 st. C. Podsmażamy orzechy laskowe na maśle. Z soku, który się wytworzył podczas pieczenia, robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Podajemy z orzechami i sosem z powideł. Najlepszym dodatkiem będą kopytka.