Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z marynowanej jagnięciny z sałatką toskańską

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio z marynowanej jagnięciny z sałatką toskańską - składniki:
  • Sos sałatkowy:
  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 2 szklanki ugotowanej drobnej białej fasolki
  • 1 posiekana cebula
  • 5-6 dag osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwek Kalamata (bez pestek; pokrojonych na połówki)
  • 20-25 dag mozzarelli pokrojonej w kosteczkę
  • 10-15 dag szpinaku
  • Carpaccio:
  • 80 dag combra jagnięcego
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce posiekanego tymianku cytrynowego; bazylii; szalotek i czosnku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • po 1/2 łyżeczki chilli w płatkach i grubo mielonego pieprzu
Carpaccio z marynowanej jagnięciny z sałatką toskańską - sposób przygotowania: Ucieramy składniki sosu, odstawiamy. Mieszamy składniki sałatki, polewamy sosem, jeszcze raz mieszamy. Jeśli robimy sałatkę wcześniej, nie dodajemy do niej szpinaku od razu, tylko bezpośrednio przed podaniem. Przyrządzamy mięso: mieszamy olej z ziołami, czosnkiem, szalotkami, gorczycą, chilli i pieprzem. Polewamy mięso, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Obsmażamy (najlepiej bez tłuszczu), wstawiamy na 5-7 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przekładamy na deskę, studzimy, kroimy w jak najcieńsze plasterki. Podajemy z sałatką fasolową.