Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Brioszka z dżemem z dzikiej róży
Brioszka z dżemem z dzikiej róży - składniki:
Brioszka z dżemem z dzikiej róży - sposób przygotowania:
Robimy dżem: z owoców dzikiej róży odcinamy szypułki, kroimy owoce na połówki i wyskrobujemy z nich ziarenka. Odkrawamy skazy i przebarwienia, grubo siekamy - powinniśmy uzyskać 2 szklanki posiekanych owoców. Połówkę pomarańczy sparzamy wrzątkiem, kroimy w cząstki razem ze skórką, a następnie - po usunięciu błon i pestek (zostawiamy je na później) - grubo siekamy. Połówkę jabłka obieramy (skórek nie wyrzucamy) i ścieramy na tarce.
Ogryzek siekamy, odstawiamy. Owoce dzikiej róży, pomarańczę i jabłko wkładamy do dużego garnka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, zalewamy wodą. Robimy woreczek, zawiązując w gazę skórki i posiekany ogryzek jabłka oraz pestki i błony z pomarańczy - w tych "odpadkach" znajduje się sporo pektyny, dzięki której dżem gęstnieje. Woreczek wrzucamy do garnka z owocami i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Zestawiamy z ognia, wyciągamy woreczek. Kiedy ostygnie, ściskamy go mocno nad garnkiem z owocami, aby wydobyć jak najwięcej soku z pektyną. Wsypujemy cukier trzcinowy i gotujemy, mieszając, aż się rozpuści. Zmniejszamy ogień, smażymy dżem jeszcze 30 minut bez pokrywki. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję: jeśli jest zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut, ale nie dłużej, bo zacznie się karmelizować.
Przekładamy do gorących, wysterylizowanych słoików do 3/4 ich objętości. Wycieramy brzegi i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut w lekko wrzącej wodzie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki mocno dokręcamy, odwracamy dnem do góry (w ten sposób sprawdzamy, czy wieczko jest szczelne), a gdy całkiem ostygną, przenosimy je do spiżarni. Robimy brioszkę: zagniatamy wszystkie składniki - bez żółtka i masła. W ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła, zagniatamy, dodajemy żółtko, znów zagniatamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Potem zagniatamy jeszcze raz, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki, niech dojrzewa. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Z ciasta lepimy wałek, wkładamy do natłuszczonej keksówki, przykrywamy ciepłą, wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny, by podwoił objętość. Wkładamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 45 minut. Upieczoną brioszkę podajemy z dżemem z dzikiej róży.
- Dżem (na 3 słoiki o pojemności 250 ml):
- 1 l owoców dzikiej róży
- 1/2 dużej pomarańczy
- 1/2 dużego jabłka (najlepiej szarej renety)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 3 szklanki wody
- 2.5 szklanki cukru trzcinowego
- Brioszka:
- 250 g mąki pszennej (np. szymanowskiej)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 30 g cukru
- 15 g świeżych drożdży (lub 1/2 torebki suszonych)
- szczypta soli
- 200 g masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki