Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brioszka z dżemem z dzikiej róży

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Brioszka z dżemem z dzikiej róży - składniki:
Brioszka z dżemem z dzikiej róży - sposób przygotowania: Robimy dżem: z owoców dzikiej róży odcinamy szypułki, kroimy owoce na połówki i wyskrobujemy z nich ziarenka. Odkrawamy skazy i przebarwienia, grubo siekamy - powinniśmy uzyskać 2 szklanki posiekanych owoców. Połówkę pomarańczy sparzamy wrzątkiem, kroimy w cząstki razem ze skórką, a następnie - po usunięciu błon i pestek (zostawiamy je na później) - grubo siekamy. Połówkę jabłka obieramy (skórek nie wyrzucamy) i ścieramy na tarce. Ogryzek siekamy, odstawiamy. Owoce dzikiej róży, pomarańczę i jabłko wkładamy do dużego garnka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, zalewamy wodą. Robimy woreczek, zawiązując w gazę skórki i posiekany ogryzek jabłka oraz pestki i błony z pomarańczy - w tych "odpadkach" znajduje się sporo pektyny, dzięki której dżem gęstnieje. Woreczek wrzucamy do garnka z owocami i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Zestawiamy z ognia, wyciągamy woreczek. Kiedy ostygnie, ściskamy go mocno nad garnkiem z owocami, aby wydobyć jak najwięcej soku z pektyną. Wsypujemy cukier trzcinowy i gotujemy, mieszając, aż się rozpuści. Zmniejszamy ogień, smażymy dżem jeszcze 30 minut bez pokrywki. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję: jeśli jest zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut, ale nie dłużej, bo zacznie się karmelizować. Przekładamy do gorących, wysterylizowanych słoików do 3/4 ich objętości. Wycieramy brzegi i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut w lekko wrzącej wodzie w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki mocno dokręcamy, odwracamy dnem do góry (w ten sposób sprawdzamy, czy wieczko jest szczelne), a gdy całkiem ostygną, przenosimy je do spiżarni. Robimy brioszkę: zagniatamy wszystkie składniki - bez żółtka i masła. W ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła, zagniatamy, dodajemy żółtko, znów zagniatamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Potem zagniatamy jeszcze raz, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki, niech dojrzewa. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Z ciasta lepimy wałek, wkładamy do natłuszczonej keksówki, przykrywamy ciepłą, wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny, by podwoił objętość. Wkładamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 45 minut. Upieczoną brioszkę podajemy z dżemem z dzikiej róży.