Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką - składniki:
Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką - sposób przygotowania: Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazdo nasienne. Pieczemy 30-40 minut w 220 st. C, do czasu aż jej brzegi zaczną się lekko zwęglać. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na paski. W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, cukrem i chilli. Kiedy zacznie bulgotać, dodajemy paprykę, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut lub do czasu aż syrop odparuje i w garnku zostanie tylko oblepiona słodkim sosem papryka. Wyjmujemy ją na talerzyk i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Suche składniki łączymy w dużej misce, mokre miksujemy w mniejszym naczyniu. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzone kawałki papryki delikatnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Pieczemy 30-40 minut.