Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tortilla po argentyńsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tortilla po argentyńsku - składniki:
  • 6 pszennych tortilli
  • Farsz:
  • 500 g wołowiny (udziec; rostbef)
  • po 1/3 szklanki oliwy i soku cytryny
  • 6 łyżeczek chilli
  • po 1 łyżeczce pieprzu i soli
  • po 1 szklance pokruszonego; ostrego sera cheddar i tartej mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Salsa:
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • 1/2 małej papai
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Tortilla po argentyńsku - sposób przygotowania: Mięso kroimy na cienkie plastry wielkości placków, lekko rozbijamy i zanurzamy w mieszaninie oliwy, soku cytrynowego, sproszkowanego chilli, pieprzu oraz soli. Marynujemy w lodówce przez 8 godzin. Przygotowujemy salsę. Miksujemy obrane ze skórek, posiekane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do rondla, dodajemy posiekane papryczki chilli, pokrojoną w kostkę papaję, sok z cytryny i pieprz. Dusimy 15 minut i odstawiamy na godzinę, aby składniki się przegryzły. Zamarynowaną wołowinę grillujemy około 15 minut, od czasu do czasu polewając oliwą z marynaty. Gdy mięso się piecze, mieszamy oba gatunki sera ze szczypiorkiem i posypujemy tą mieszanką tortille. Gdy mięso się dobrze zrumieni, układamy je na tortillach i grillujemy 5 min, aż ser lekko się stopi; smarujemy salsą. Tortille zawijamy i podajemy.
Pasta z tuńczyka w tortilli

Informacje o Tortilla po argentyńsku

  • Familla Tortilla

    Familla Tortilla

    potrawę najczęściej jada się w nadmorskich regionach Ameryki Środkowej oraz na północnych wybrzeżach Ameryki Południowej. Tortilla po argentyńsku (dla 6 osób) 6 pszennych tortilli (ze sklepu) Farsz