Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus chałwowy z migdałowym ciastkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus chałwowy z migdałowym ciastkiem - składniki:
Mus chałwowy z migdałowym ciastkiem - sposób przygotowania: Robimy mus. Mocno schładzamy 500 ml śmietanki. Na średnim ogniu stawiamy garnek z wodą i przykrywamy miską, tak by dno nie dotykało wody. Wlewamy do miski pozostałe 100 ml śmietanki, wrzucamy połamaną czekoladę i, mieszając, rozpuszczamy. Dodajemy chałwę startą na dużych oczkach. Zdejmujemy miskę, gdy masa będzie idealnie gładka. Studzimy całkowicie (2 godziny). Zimną śmietankę ubijamy, pilnując, by nie zrobiła się zbyt sztywna - musi być delikatna. Najpierw połowę ubitej śmietanki ostrożnie wkręcamy w masę czekoladowo-chałwową, potem dokładamy resztę. Mus przekładamy do foliowego rękawa i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Robimy ciastko. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Białka i cukier miksujemy na biały krem. Wkładamy płatki migdałowe i, miksując na małych obrotach, dodajemy masę marcepanową, gałkę i maliny. Mieszamy krótko, tak by tylko rozprowadzić równomiernie wszystkie dodatki. Okrągłe naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem i rozkładamy w nim masę. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Mus chałwowy wyciskamy z rękawa cukierniczego na talerze, oprószamy liofilizowanymi malinami, obok układamy kruche kawałki ciastka.