Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka żurawinowa z agarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka żurawinowa z agarem - składniki:
  • 1.5 szklanki żurawin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier do smaku
  • 15 g agaru
Galaretka żurawinowa z agarem - sposób przygotowania: Żurawiny zalewamy litrem wody, zagotowujemy, miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Zagotowujemy ponownie, dodajemy agar, dokładnie rozprowadzamy rózgą i rozlewamy do kilku małych lub jednej dużej formy (świetne są sylikonowe foremki na muffinki lub praliny). Gdy zastygnie, odwracamy foremki, delikatnie naciskając ich dno i ostrożnie wyjmujemy galaretki. Przepisy: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)