Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym
Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym - składniki:
Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym - sposób przygotowania:
Polędwicę z dorsza obsypujemy solą i pieprzem, smażymy z jednej strony na lekko złoty kolor na oleju ryżowym. Pieczemy 7 minut w 80 st. C.
Przyrządzamy soczewicę: namaczamy ją przez 30 minut w zimnej wodzie, gotujemy w tej samej wodzie z liśćmi kaffiru i szczyptą soli do smaku. Odcedzamy nadmiar wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a potem krótko przesmażamy z masłem.
Robimy selerowy creme brulée: zagotowujemy śmietankę z agarem. Z selera naciowego wyciskamy sok, łączymy go ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy do małego pojemnika, do wysokości 1,5-2 cm. Po schłodzeniu i zestaleniu wykrawamy z galaretki regularne sześciany. Posypujemy je cukrem i karmelizujemy palnikiem. Robimy sos: zagotowujemy białe wino ze śmietanką, odparowujemy do połowy objętości. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, a następnie małymi partiami oliwę, stale mieszając, aby napowietrzyć sos. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem dodajemy kawior; nie gotujemy.Pośrodku talerza, w linii prostej, rozkładamy soczewicę, na niej kawałki dorsza, między nie liście pak choi podduszone w maśle oraz selerowy creme brulée i "tagliatelle" ze świeżego selera. Otaczamy sosem kawiorowym.
- Dorsz:
- 480 g polędwicy z dorsza
- sól
- pieprz
- olej ryżowy do smażenia
- Soczewica:
- 120 g czarnej soczewicy
- 2-3 listki kaffiru
- sól
- pieprz
- 30 ml jasnego sosu sojowego
- 30 g masła
- Selerowy creme brulee:
- 120 ml śmietanki 36%
- 1 g agaru
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- pieprz
- cukier trzcinowy
- Sos kawiorowy:
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml śmietanki 36%
- sok z cytryny
- 10 g musztardy
- 55 ml oliwy
- sól
- pieprz
- kawior z troci lub łososia
- Oraz:
- liście pak choi
- masło
- świeże zioła
- tagliatelle z surowego selera naciowego
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki