Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym - składniki:
Pieczony dorsz z ciepłym winegretem kawiorowym - sposób przygotowania: Polędwicę z dorsza obsypujemy solą i pieprzem, smażymy z jednej strony na lekko złoty kolor na oleju ryżowym. Pieczemy 7 minut w 80 st. C. Przyrządzamy soczewicę: namaczamy ją przez 30 minut w zimnej wodzie, gotujemy w tej samej wodzie z liśćmi kaffiru i szczyptą soli do smaku. Odcedzamy nadmiar wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a potem krótko przesmażamy z masłem. Robimy selerowy creme brulée: zagotowujemy śmietankę z agarem. Z selera naciowego wyciskamy sok, łączymy go ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy do małego pojemnika, do wysokości 1,5-2 cm. Po schłodzeniu i zestaleniu wykrawamy z galaretki regularne sześciany. Posypujemy je cukrem i karmelizujemy palnikiem. Robimy sos: zagotowujemy białe wino ze śmietanką, odparowujemy do połowy objętości. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, a następnie małymi partiami oliwę, stale mieszając, aby napowietrzyć sos. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem dodajemy kawior; nie gotujemy.Pośrodku talerza, w linii prostej, rozkładamy soczewicę, na niej kawałki dorsza, między nie liście pak choi podduszone w maśle oraz selerowy creme brulée i "tagliatelle" ze świeżego selera. Otaczamy sosem kawiorowym.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia