Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gruszkowa tarta tatin z miodem i pistacjami
Gruszkowa tarta tatin z miodem i pistacjami - składniki:
Gruszkowa tarta tatin z miodem i pistacjami - sposób przygotowania:
Gruszki przekrawamy i oczyszczamy z nasion. Na patelni robimy karmel: rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mleko oraz miód (można wzmocnić smak trawą żubrową lub cynamonem). Połówki gruszek obtaczamy w karmelu. Należy to zrobić dość szybko, żeby się nie rozpadły. Żeliwną patelnię wykładamy ciastem francuskim - to będzie spód tarty - układamy na nim gruszki, polewamy karmelem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i się przyrumienić. Pistacje bardzo drobno siekamy i posypujemy nimi gotową tartę - oczywiście najpierw ją zdejmujemy z patelni/wyjmujemy z formy i odwracamy gruszkami do góry.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki