Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek drożdżowy z owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek drożdżowy z owocami - składniki:
Placek drożdżowy z owocami - sposób przygotowania: Łyżkę mleka mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w nim sól. Odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C), aby drożdże zaczęły pracować. Po około 30 minutach rozczyn powinien trzykrotnie zwiększyć objętość. Masło ucieramy z pozostałym cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym całym jajku, wciąż ucierając. Pozostałą ciepłą mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką. Wlewamy śmietankę, a potem, w dwóch częściach, masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy ręką około 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka z solą oraz leciutko ogrzany rum*. Wyrabiamy jeszcze chwilę*. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Owoce oczyszczamy i kroimy w plastry lub kawałki, mieszamy z cukrem trzcinowym, odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok. Wkładamy ciasto do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Następnie odsączamy owoce z nadmiaru płynu, mieszamy ze skórką cytrynową i wanilią. Układamy równomiernie na cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: cukier łączymy z mąką i solą. Po kawałeczku dodajemy masło, rozgniatając wszystko, aż powstaną grudki. Posypujemy placek kruszonką. Pieczemy mniej więcej 30 minut. Uwagi: *  Należy uważać, aby ciasta nie przegrzać. Nie grozi nam to, jeśli wyrabiamy rękami, ale jeśli używamy robota, trzeba co jakiś czas sprawdzać. Jeśli ciasto robi się za ciepłe, przerywamy na chwilę wyrabianie.

Informacje o Placek drożdżowy z owocami

  • Placek z owocami

    Placek z owocami

    , posypać je kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 45 minut. Po przestudzeniu posypać placek cukrem pudrem. Placek drożdżowy z owocami 3 szklanki drylowanych wiśni lub innych owoców 3 szklanki mąki (450 g

  • Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

    Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

    średnim ogniu i gotujemy 2 min, aż cukier się rozpuści. Do winnej mikstury dodajemy żelatynę. Czekamy, aż ostygnie. Na ciasto z masą jogurtową wysypujemy owoce, po czym zalewamy galaretką winną. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Źródło: Magazyn Kuchnia Placek drożdżowy z owocami to

  • Tanie i proste letnie desery

    Tanie i proste letnie desery

    prostsze do wykonania od tego, z drożdży świeżych, ponieważ nie wymaga robienia zaczynu. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz zrobić po prostu owoce po kruszonką . Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką 350 g mąki torebka drożdży suszonych lub instant 70 g cukru 125 ml

  • Przepisy na dobry początek lata

    Przepisy na dobry początek lata

    początek lata. Placek drożdżowy z owocami Składniki: Ciasto: 200 ml letniego tłustego mleka 1/3 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g ogrzanej mąki pszennej szymanowskiej (typ 480) albo luksusowej (typ 550) 2 łyżki dobrego rumu 150 g masła 5 żółtek + 2

  • Nadchodzi czas na truskawki! 20 przepisów, które musisz wypróbować w tym sezonie

    Nadchodzi czas na truskawki! 20 przepisów, które musisz wypróbować w tym sezonie

    kontrastu (może być też bita śmietana kokosowa ). Placek drożdżowy z owocami Ciasto: 200 ml letniego tłustego mleka 1/3 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g ogrzanej mąki pszennej szymanowskiej (typ 480) albo luksusowej (typ 550) 2 łyżki dobrego rumu 150 g masła 5 żółtek + 2