Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką - składniki:
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką - sposób przygotowania: Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cząstki. Na suchej paleni karmelizujemy cukier na złoty kolor, dodajemy gruszki i karmelizujemy przez kilka minut. Dodajemy sok z cytryny i białe wino, trzymamy jeszcze chwilę na patelni, aż karmel połączy się z winem, i przekładamy same gruszki do naczynek w których będziemy je zapiekać. Na patelnię na której zostało nam wino i karmel wrzucamy suszone żurawiny i na małym ogniu odparowujemy płyn. Żurawiny przekładamy do naczynek z karmelizowanymi gruszkami. Owsiana kruszonka: Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi dodajemy cukier, nasiona laski wanilii i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. W naczyniach do zapiekania na rozłożonych gruszkach z żurawinami rozsypujemy kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i zapiekamy przez 12- 15 minut na złoty kolor. Podajemy z lodami waniliowymi. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Autorem jest Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki.